
 
 
 
 

April 26, 2005 
OPINION  NO. 05-0118 

 
 
         

 
Honorable Edward G. Randolph, Jr. 
Mayor, City of Alexandria 
Office of the Mayor 
Post Office Box 71 
Alexandria, LA 71309-0071 
 
 
Dear Mr. Randolph: 
 
On behalf of the City of Alexandria, you have requested the opinion of our office with 
regard to the procedural requirements for municipalities when disposing of property to 
an Internal Revenue Service 501(c)(3) or (4) nonprofit organization.  Specifically, you 
asked if a municipality must still file suit to obtain possession of the adjudicated property 
pursuant to La. R.S. 33:2862 and 2863 when disposing of property to a nonprofit 
organization. 
 
The only constitutional authority for donating adjudicated property derives from La. 
Const. Art. VII, Sec. 14(B)(6), and is limited to the donation of abandoned and blighted 
property.  This provision limits the authority to make such donations to municipalities 
with a population greater than four hundred fifty thousand people and only then to a 
nonprofit organization “which agrees to renovate and maintain such property until 
conveyance of the property by such organization.”  Id.   
 
Louisiana Revised Statutes 33:4720.25 et seq., which contain the statutory methods for 
realizing La. Const. Art. VII, Sec.14(B)(6), cover the donation of adjudicated property 
from a municipality to a nonprofit organization.  These provisions are separate and apart 
from those concerning obtaining possession, La. R.S. 33:2862 and 2863, that you 
mention in your request.  La. R.S. 33:2862 and 2863 should only be read in connection 
with La. R.S. 33:2864, which deals with the leasing of adjudicated property and is thus 
not relevant to your inquiry. 
 
Donations of adjudicated property by municipalities to nonprofit organizations are 
covered by Chapter 13-B of Title 33 of the Louisiana Revised Statutes.  There is no 
requirement in this chapter, nor elsewhere in the Louisiana Revised Statutes, that suit 
must be filed to obtain possession when the intended donee of adjudicated property is a 
nonprofit organization under the Internal Revenue Code, 26 U.S.C. 501(c)(3) or (4).   

90-B-1  PUBLIC LANDS 
159       TAXATION 
La. Const. Art. 7, Sec. 14(B)(6) 
La. Const. Art. 7, Sec. 25(B) 
La. R.S.   33:2862-2864 
La. R.S.   33:4717.3 
La. R.S.   33:4720.25, et seq. 
La. R.S. 33:4720.29 
La. R.S.  33:4720.30 (A) 
La. R.S.  47:2221 
 
Following adjudication of property for the nonpayment of 
taxes, a municipality need not file suit to obtain 
possession of property prior to donating the property to a 
nonprofit organization. 
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Thus, it is our opinion that the suit required under La. R.S. 2862 to obtain possession of 
adjudicated property need not be filed prior to donation to a nonprofit organization.   
 
In further support of this position, we direct you to La. R.S. 33:4720.30(A), which refers 
to post-adjudication donation of adjudicated property.  This statute specifically 
addresses the donation of adjudicated property and it includes no language referring to 
the need to sue to obtain possession when the intended donee is a nonprofit 
organization.   
 
Another statute to which you refer in your inquiry, La. R.S. 33:4717.3, though not part of 
Chapter 13-B, does cover donations of blighted and abandoned property to nonprofit 
organizations.  This statute is the implementing legislation for La. Const. Art. VII, Sec. 
14(B)(6).  La. R.S. 33:4717.3 is also devoid of any requirements for the filing of suit to 
obtain possession when the intended donee is a nonprofit organization.  This silence 
further bolsters our opinion that no suit is required in order to obtain possession of 
adjudicated property prior to donating such property to a nonprofit organization. 
 
In any scenario involving adjudicated property, it should be borne in mind that there is a 
three-year period during which the tax debtor can redeem their property by paying their 
taxes and other necessary costs.  La. Const. Art. 7, Sec. 25(B); La. R.S. 47:2221.  This 
redemption period cannot be eliminated by simply donating the property to a nonprofit 
organization.  Indeed, La. R.S. 33:4720.29 explicitly states that “[t]he post-adjudication 
donation shall not occur until after the redemptive period has elapsed.”  At the end of 
this redemption period, the municipality may cancel all of the liens and privileges on the 
property, thus allowing for a donation of property with a clear title to the nonprofit 
organization.  Id. 
 
We hope this sufficiently answers your inquiry, however if we may be of further 
assistance please do not hesitate to contact our office. 
 
       Sincerely yours, 
 
       CHARLES C. FOTI, JR. 
       ATTORNEY GENERAL 
 
 

By: _______________________ 
                                                                       RYAN M. SEIDEMANN 
                                                                       Assistant Attorney General 
 
CCF, Jr./RMS/tp 
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