
 
 
 
 
 

September 1, 2006 
OPINION NUMBER 06-0161 

 
 
 

Mr. Scott M. Brame 
Assistant District Attorney 
Ninth Judicial District 
Rapides Parish 
P.O. Drawer 1472 
Alexandria, Louisiana  71309 
 
Dear Mr. Brame: 
 
You requested an Attorney General’s opinion regarding property which has been 
adjudicated to a parish for non-payment of ad valorem taxes.  Your questions are as 
follows: 
 

1. May property that has been adjudicated to the Parish for non-payment of ad 
valorem taxes be reassessed prior to the property being redeemed by the 
owner? 

 
2. Do ad valorem taxes continue to accrue on property that has been adjudicated to 

the Parish or Municipality during the time that the property remains on the 
adjudicated roll of the political subdivision? 

 
In response to your first question, we note that La. R.S. 47:2331, which governs the 
reassessment of property, provides: 
  

On and after January 1, 1978, all assessments of real property shall be 
based on a reassessment of all such real property; and such real property 
shall be reappraised at least every four years thereafter and all 
assessments of personal property shall be based on a reassessment of all 
such personal property, and such personal property shall be reappraised 
every year thereafter. 

 
While this statute requires that real property be reappraised at least every four years, it 
does not limit how often such property may be reappraised.  This office is unaware of, 
and our research did not reveal, any provision of law which would prohibit the Parish 
from reassessing real property at any time.  Therefore, it is our opinion that the Parish 
may reassess property prior to the property being redeemed by the owner. 
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Your second question pertains to taxes on property adjudicated to the Parish.  When 
property is adjudicated to the Parish, title passes to the Parish subject to any applicable 
redemption rights.  As public property, the adjudicated property is exempt from ad 
valorem taxation under La. Const. Art. VII, Sec. 21.   
 
La. R.S. 47:19551, which governs the assessment of adjudicated property, provides in 
pertinent part: 
 

After property has been adjudicated to the state, it shall be assessed, 
during the period allowed by existing law for its redemption, in the name of 
the person to whom it was assessed at the date of the sale. During the 
period allowed by existing law in which the owner of the property is 
permitted to redeem it, the tax collector shall not again sell the property 
under the continued assessment aforesaid while the property remains in a 
condition of forfeiture to the state, but the assessors of the several 
parishes of the state shall designate such property as adjudicated to the 
state, and list and assess it separately from all other property. 

 
Accordingly, we are of the opinion that property adjudicated to the Parish or Municipality 
must be assessed, during the three year period of redemption allowed by law, in the 
name of the original owner (i.e., the person to whom it was assessed at the date of the 
sale). This property, however, must be listed and assessed separately from all other 
property and designated adjudicated to the Parish or Municipality. In accord are 
Attorney General Opinion Nos. 98-332 and 79-1494. 
 
Following the three year period of redemption, adjudicated property should not be 
assessed for ad valorem taxes because such property is exempt under La. Const. Art. 
VII, Sec. 21. 
 
Trusting this adequately responds to your request, we remain 
 
      Yours very truly, 
 
      CHARLES C. FOTI, JR. 
      ATTORNEY GENERAL 
 
 
 
      BY:  _________________________________ 
       KENNETH L. ROCHE, III 

                                                 
1
  La. R.S. 47:1955 refers to property adjudicated to the state.  However, property is adjudicated to the state pursuant 

to La. R.S. 47:2186.  La. R.S. 47:2251 provides that the parish where the property is located is substituted for the 

state in all procedures for the collection of delinquent taxes, including R.S. 47:2186. 
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